Ce se va întâmpla dacă Bucureștiul ajunge la o rată de incidență COVID de 4 la 1.000 de locuitori. Anunțul oficialităților
România înregistrează zi de zi tot mai multe cazuri noi de COVID-19, înregistrând recorduri negative, iar Capitala a atins rata de incidenţă de 3 la mia de locuitori, astfel că medicul Raed Arafat a vobit, în acest context, ce se va întâmpla în Bucureşti dacă s-ar depăşi pragul de 4 la mia de locuitori.
„Problema este că noi, în București, avem câteva sute de cazuri, de aici, cam 5% din ele este posibil ca în următoarele 10 zile să aibă nevoie de terapie intensivă. Cam 20% – 30% este posibil să aibă nevoie de măcar de oxigen și terapie intermediară. Locurile de terapie intensivă sunt diferite de locurile de terapie intermediară.
Spre exemplu, alocând Spitalul Malaxa pentru COVID-19, acolo stabilim și un număr suplimentar de locuri pentru terapie intermediară, nu numai pentru ATI. La Spitalul Witting s-a discutat suplimentarea numărului de paturi la ATI. La Spitalul Marius Nasta, unitatea de terapie intensivă este testată, este funcțională, am detașat acolo și medici și asistente.
În mod normal ar trebui să înceapă să primească pacienți de mâine. Astfel s-ar reduce necesarul de transfer de pacienți și impactul pe UPU, unde stau pacienți care nu au locuri de internare”, a precizat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), medicul Raed Arafat, potrivit digi24.ro.
Raed Arafat: „Suntem la ceasul al 12-lea acum: fie oprim situația și începem să avem curbă descendentă peste un timp, fie vom vedea că situația continuă spre agravare”
„Impactul este asupra resursei umane, va exista și o oboseală în plus și o suprasolicitare, dar acesta este momentul în care suntem. În următoarele 4-6 săptămâni cam aceasta va fi situația și poate chiar și mai greu, aceasta este realitatea, prin această situație au trecut și alte țări. Iar aici revine un rol tuturor: să respecte regulile pe care noi le repetăm de atâta timp și să le respecte și când nu-i vede nimeni, acasă, să nu avem petreceri, pe ascunselea, în apartamente, pentru că nu fac decât să agraveze situația.
E muncă de echipă, e un efort comun, să nu-i mai ascultăm pe cei care își bat joc de aceste recomandări și de aceste acțiuni, pentru că suntem la ceasul al 12-lea acum: fie oprim situația și începem să avem curbă descendentă peste un timp, fie vom vedea că situația continuă spre agravare și atunci vom face față atât cât putem”, a atenţionat şeful DSU, dr. Raed Arafat.